Rakovina z pohledu přírodní medicíny
Rakovina z pohledu přírodní medicíny
![]() |
Co je rakovina? Nekontrolovatelné dělení buněk zapříčiněné pozměněnou genetickou výbavou buňky vlivem škodlivých vnějších či vnitřních faktorů. Nádorové buňky v nás vznikají často, ale jsou ničeny imunitní obranou. K propuknutí onemocnění dochází při selhání imunitních reakcí a nedostatečné odezvě na vysokou toxickou zátěž z vnějšího nebo vnitřního prostředí organismu. Svoji roli hraje i psychika, která je propojena s hormonálním a imunitním systémem. |
Lepší prevence než léčba
Lékaři nás nabádají k tzv. pasivní prevenci, tj. chodit na preventivní prohlídky, aby nemoc byla zachycena včas. Bohužel systém zdravotnictví je založen na tom, abychom byli léčeni, nikoli na tom, abychom byli zdraví.
Co zvyšuje riziko vzniku rakoviny?
Nádorová onemocnění jsou produktem našeho způsobu života včetně myšlení, každodenního chování, životního stylu a stravovacích zvyklostí. Riziko rakoviny zvyšuje kouření, nadměrné slunění, nadměrná konzumace alkoholu, obezita, nadměrná konzumace potravin především bílkovin a tuku, nedostatek pohybu, zatrpklost, promiskuita, substituční hormonální léčba v období klimakteria, pojídání uzenin, konzervovaných potravin a masa pečeného na otevřeném ohni a pečeném dlouho na silně rozpáleném tuku.
Co bychom měli preferovat ve stravě?
Při onkologickém onemocnění je vždy přítomna porucha metabolismu bílkovin, proto je vhodné být vegetariánem. To potvrzují i ve světě známé alternativní systémy léčby tohoto onemocnění 42 denní hladovkou s pitím zeleninových šťáv nebo léčba syrovou stravou.
Vhodné je jíst co nejvíce potravin s protinádorovým účinkem: šťáva z červené řepy, případně z celeru, petržele a brambor. Červená řepa také zlepšuje krevní obraz, takže je možno pokračovat v léčbě chemoterapií. Brukvovitá zelenina: brokolice, zelí (nejlépe kysané), kapusta, kedlubna, naklíčené obilí, čočka a fazolky mungo, mandle, cca 5 - 7 mandlí 2x denně. Syrové potraviny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, ořechy, semena). Pokud se jí maso, je vhodné jej jíst jen se zeleninou a pokud máme trávící obtíže, použít enzymy na jeho dokonalé strávení.
Další potraviny s protinádorovým účinkem jsou: česnek, cibule, kurkuma, zelený čaj, brusinky, med Apiglukan, Kustovnice čínská, houby Shiitake, Hlíva ústřičná, Miso (fermentovaná pasta z obilovin), fermentovaná soja. Výborný je též nápoj z Mladého ječmene.
Čím můžeme posílit imunitní systém?
Dobrým stavem střev (střevní symbióza), která zodpovídají ze 70 ti % za imunitu. Nejjednodušší způsob jak toho dosáhnout je např. užívání přípravků s obsahem chlorofylu a prospěšných symbiotických bakterií. V potravě má být dostatek vlákniny, což je důležité pro pravidelné vyprazdňování. Imunitu poškozuje časté užívání antibiotik bez následného užívání probiotik a prebiotik. K očistě a správné funkci střeva může přispět výplach střev pomocí irigátoru, nebo Hydrokolonu (speciální pracoviště) nejlépe spojených s půstem a pitím zeleninových šťáv.
Imunitu můžeme posílit otužováním, fyzickou zátěží a správným dýcháním. Dále užíváním přírodních většinou bylinných nebo houbových přípravků na posílení imunity a snížení toxické zátěže organismu. Za protinádorovou imunitu zodpovídají (dle čínské medicíny) játra. Vše, co prospívá játrům, pomáhá též v boji proti nádorovým onemocněním. Imunitní systém je propojen s nervovým systémem a proto v neposlední řadě dobrá psychika a pozitivní životní postoj přispívá k protinádorové prevenci.
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/rakovina-z-pohledu-prirodni-mediciny.htm?gclid=CLvx5frr-asCFcMm3godVwgmlw#ixzz1fepq4XfM