Zázračné vlašáky
Vlašské ořechy obsahují vysoké množství polyfenolů, antioxidantů, který chrání buňky před negativním vlivem volných radikálů. Testy odhalily, že právě "vlašáky" jich obsahují z devíti běžně konzumovaných druhů oříšků nejvíc.
"Prokázali jsme, že vlašské ořechy dokáží zastavit růst "špatného" řekl vedoucí výzkumu profesor Joe Vinson z University of Scranton v Pensylvánii. "Navíc jsou bohaté na vlákninu, mají nízký obsah nasycených tuků, vysoký obsah prospěšných nenasycených tuků a velmi vysoký obsah antioxidantů," dodal.
Nebojte se tuků

Těsně "na paty" jim šlapou para ořechy a pistácie, menší obsah pak mají kešu oříšky. Podle doktora Vinsona mají lidé zbytečné obavy ze zdánlivě vysokého obsahu tuku v ořeších. Ty však totiž spíše než tepny "ucpávající" nasycené tuky obsahují ty polynenasycené.
Antioxidanty obsažené v "syrovém" vlašském ořechu jsou patnáckrát silnější než vitamín E, který chrání tělo před vlivem škodlivých přírodních látek. Oproti tomu pražené kešu oříšky obsahovaly antioxidanty jen dvakrát silnější než vitamin E.
Není ořech jako ořech

Pekanové ořechy obsahují asi šestinu doporučené denní dávky zinku, který je zásadní pro fungování bílých krvinek, jež bojují proti bakteriím a virům, včetně nachlazení a chřipky. Para ořechy jsou zase bohatým zdrojem selenu, který pomáhá chránit buňky a dokáže zabránit určitým typům rakoviny
Pár hrstí vyloupaných pistácií má zase více draslíku než pověstné banány. Tyhle zelené dobrůtky vám můžou pomoci kontrolovat vysoký krevní tlak. Jsou skvělou součástí zdravé výživy, protože draslík "otupuje" účinky soli.

