Časy nám nakloněny nejsou, zdražuje téměř všechno a snad každá rodina hledá, kde ušetřit. Ale kde začít škrtat? No přece v položce »zbytečnosti«! Aha! připravilo seznam sedmi nejčastějších chyb, jimiž se mraky Čechů nevědomky připravují každoročně o tisíce korun…
 

 

1) Nákupy ve večerce

Nechce se vám jít kilometr do supermarketu a radši skočíte vedle k »Číňanovi«? Nezapomeňte, že jde o luxus, který zaplatíte. On vám totiž k supermarketové ceně, za kterou nechcete jít, čtvrtinu přirazí!

Spočítejte si to: Když standardní rodinný nákup v hodnotě 500 Kč pořídíte ve večerce, tam za něj zaplatíte až 625 Kč, tedy o 125 Kč více. Stačí to udělat jednou měsíčně, a za rok přijdete o 1500 Kč!

2) Výběry z cizího bankomatu

Vybíráte si ve spěchu peníze z bankomatu jiného peněžního ústavu? Právě na takových, jako jste vy, banky vydělávají. Za každý takový výběr (až na výjimky) si účtují v průměru 30 Kč!

Spočítejte si to: Dva výběry měsíčně z bankomatu cizí banky, a ročně jim věnujete asi 720 Kč!

3) Nákupy zlevněných zbytečností

Kolikrát už jste naletěli kouzelnému slůvku »sleva« a přinesli domů tašku věcí, které nepotřebujete? (Nemluvě o tom, že obchody často snižují ceny jen »naoko«…)

Spočítejte si to: Průměrný Čech za věci, které se mu nakonec nehodí, dá tisícovku ročně, rodina si může odečíst z rozpočtu klidně i 4000 Kč!

4) Značkové potraviny

V regálu jsou dvě másla, avšak jedno znáte z reklamy, kde vám herci tvrdili, jak báječně se roztírá! Napovíme vám: bude o to dražší! Náklady na reklamu se do ceny výrobku promítnou až jednou třetinou!

Spočítejte si to: Průměrná rodina utratí měsíčně za potraviny 4300 Kč. Kdyby třetinu položek kupovala zásadně neznačkovou, ušetří až 960 Kč měsíčně, za rok tedy 11 520 Kč!

5) Nevýhodné tramvajenky

Ačkoliv jde o velký jednorázový výdaj, vyplatí se hned v lednu investovat do roční jízdenky na MHD, ať už bydlíte kdekoli. Ceny měsíčních kuponů jsou přátelské jen zdánlivě, v součtu zaplatíte o dost víc.

Spočítejte si to: Vezměme si Prahu – jestli roční tramvajenka stojí 4750 Kč, za dvanáct měsíčních (à 550 Kč) dáte 6600 Kč a proděláte tak 1850 Kč!

6) Drahé jídlo v práci

Pokud nemáte v práci vývařovnu a v pracovní době se stravujete stylem »bagetka sem, hotovka v krabičce tam«, vaší kapse to určitě neprospěje. Domácí výroba přijde na polovic!

Spočítejte si to: Kdo by zhltl obden bagetu za 60 korun, utratí při cca 230 pracovních dnech (20 dnů dovolené nezapočítáváme) za rok 6900 Kč. Kdyby si sendviče nachystal doma, ušetřil by 3450 Kč!

7) Plýtvání elektřinou

Ach ty energie, jsou dražší a dražší… Přesto pořád házíme dodavatelům zbytečně do chřtánů tisíce! Vážně se vyplatí nakoupit úsporné žárovky, zhasínat, na hrnce dávat pokličky, odmrazovat lednici, sprchovat se místo koupání a prát jen na šedesát (místo devadesáti)…

Spočítejte si to: Pokud elektřinou svítíte a vaříte, svědomitým dodržováním našich rad zredukujete výdaje až o 40 procent! A to za rok udělá cca 6600 Kč!