Sex je (a to bezesporu) nutnost těla i mysli založená na dvou pudech: reprodukce a tendence se socializovat neboli trvale spolupracovat s těmi, kteří jsou ve vašem okolí. Zní to jako nějaká sci-fi šifra, takže jednodušeji: dotyk uzdravuje a rozmnožování je biologicky daná potřeba nutná pro zachování rodu.

Když je sexu málo, tělo začne vysílat s.o.s. signály, které se ale dají zaměnit s jinými problémy, které se přes den naskytnou (podrážděnost z práce a podobně). „Nejlepší je sledovat, které a kolik negativních nálad zmizí hned po uspokojivém sexu nebo masturbaci,“ uvádí Kaylen Jackson, spisovatelka, dopisovatelka a editorka známého portálu o sexu AskDanandJennifer.com. A jak že vypadá „sexuální absťák“?

Reakce těla na nedostatek sexu

  • Nadměrná nervozita, podrážděnost, přecitlivělost
  • Neodůvodněné stavy úzkosti, bolesti hlavy, migrény, psychická nestabilita
  • Celkový pocit frustrace bez znalosti příčiny
  • Permanentní stres taktéž prakticky„bez důvodu“
  • Nechutenství i nedostatečná potřeba spánku
  • Rozporuplné pocity, nevysvětlitelné a negativní emoce k partnerovi (hněv)
  • Časté sexuální fantazie, a to zejména během noci
  • Živé sexuální sny nezřídka končící mokrými orgasmy (platí pro muže i ženy)
  • Ve výjimečných případech se objevuje i svědivost kůže

Jak dlouho se dá žít bez pohlavního styku?

„Jakmile pochopíte reakce vašeho těla, které signalizuje, že potřebuje mít sex, je snadné zjistit, jak dlouho vaše tělo vydrží mezi jednotlivými pohlavními styky. Někdo zvládne den, jiný měsíc, další dva měsíce, při dobrých důvodech i roky. Množství času se liší a často mění v závislosti na pohlaví a faktorech životního stylu jako těhotenství, menopauza, nově vzniklý vztah, zdravotní stav a jiné,“ popisuje Kaylen. Proto není překvapením, když se odpovědi na otázku „Jak dlouho bez sexu vydržíte vy?“ liší.

Muži to chtějí víc
Kdo je sexuálně chtivější? Muži! Co dělají pro to, aby měli sexu co nejvíc?

Muži a sex. Oželí ho?

„Myšlenkově ani minutu, fyzicky tak asi pět dní, pak už mi to leze na mozek,“ říká Richard, dvaatřicetiletý disponent dopravy.

„Já déle než dva dny fakt nedám. Když mám novou milenku, můžu klidně i pětkrát denně,“ otevřeně se vyznává čtenář zůstávající v anonymitě.

„Já jednou bez jakéhokoli uspokojování vydržel necelé dva měsíce a můžu říct, že jsem začal blbnout. Kafe jsem si sladil solí, polívku solil cukrem,“ svěřuje se na internetovém fóru jistý Emmet.

Podnětem k myšlenkám na sex může být třeba jen pohled na krásnou ženu. A co teprve, když jde o světový symbol půvabu jako bývala Brigitte Bardot?

 

A co ženy? Jak dlouho vydrží nesouložit?

 

„Já na sexu nestavím svět. Kdyby bylo po mém, milovala bych se jednou do měsíce. Bohužel přítel to vyžaduje mnohem častěji,“ uvádí šestadvacetiletá pracovnice banky Jolana.

„Já si myslím, že správná odpověď je: jak kdy a jak s kým. Teď s manželem spolu spíme zhruba jednou až dvakrát za týden. Když to nezvládneme, už mi to chybí,“ odpovídá redaktorka Petra, která si podle svých slov „o to“ nebojí říct.

„Jedna moje kamarádka neměla sex pět let. A žije,“ směje se sekretářka Klára.

 

Celibát? A co teď?

Ať už vy sami vydržíte bez soulože den nebo rok, věřte, že podle odborníků existují techniky, které přetransformují erotickou energii na něco jiného tedy „náhražkového“, čili že člověk víc investuje do umění typu zpěv, tanec, malba, sochařství, psaní románů… Pak je schopen nesouložit opravdu dlouho. A když už má sexuální krizi, vystačí si sám, ne?

„Je neúčelné se masturbace zříkat, zavrhovat ji nebo označovat za náhradní sexuální aktivitu. Vždyť většina žen dosáhne uspokojení výhradně nebo převážně masturbací,“ uvádí sexuolog Zlatko Pastor. A to, co platí pro pohlavní styk, je směrodatné i u ní. Potřeba i frekvence onanie je rozdílná. Někdo bez ní nevydrží ani pár hodin, druhý ani neví, co to slovo znamená. Žádná pevná pravidla totiž v sexu neexistují. Nebo snad ano?