
*Aby se namražená cibulka nepřipálila zlehka jí před smažením vyválíme v mouce.Navíc bude i pěkně křupavá.*
*Nepříjemný pach kapra odstraníme tak,že ho velmi důkladně zvenku i zevnitř omyjeme v silném solném roztoku pokapeme citrónem a necháme v chladu alespoň hodinu odležet*
*Zbylý bílek můžeme nechat na talířku usušit a pak vložit do ledničky.Budeme-li ho chtít použít,stačí na něj nalít 2 lžíce vody a on opět nabobtná.*
*Aby nám chléb tak snadno nevyschl a neplesnivěl položíme ho na dřevěné prkénko a přikryjeme kameninovou mísou.Můžeme ho také zabalit do čisté utěrky*
*Jaternice při opékání nepuknou a nebudou prskat,když je před tím na chvíli smočíme ve studené vodě.*
*Koláče z kynutého těsta budou vláčnější a chutnější,když při jejich přípravě část mléka nahradíme kefírem.*

Jak si udělat doma kysané zelí
Nakrouhané je prosypeme solí a kmínem. Udusáme a za 24 hod. je
dáme do sklenic sedmiček, zavřeme víčkem omnia a necháme asi
týden nebo 14 dní stát v kuchyni, nejlépe na vyšším plechu. Víčka
se sama zatáhnou. Pak sklenice opláchneme, otřeme a uložíme ve
spíži.
Nastavte vařenou zeleninu kaší
Je zřejmé, že uvařená zelenina nestačí pro všechny členy rodiny?
Nebo je chcete překvapit neobvyklou přílohou? Tak udělejte
bramborovou kaši, zeleninu do ní dobře rozmíchejte a dochuťte
dobře usmaženou cibulkou.
Zapečené pokrmy zase trochu jinak
Rychle je ještě posypte strouhaným sýrem a strčte jídlo do trouby
zapéct. Zkuste někdy do sýra přidat najemno posekané vlašské
ořechy, na másle orestovaný pórek nebo cibulku. Váš nákyp tak
bude ještě voňavější a chutnější.
*Chléb nebude plesnivět pokud k němu do misky ve které ho skladujeme přidáme kousek syrové brambory.*
*Sníh z bílku bude tužší,když před šleháním přidáme na každé vejce jednu lžičku vody.Pokud přidáme lžičku soli nebude sníh řídnout.*
*Chybí-li nám při pečení prášek do pečiva nahradí ho rum.Stačí když do těsta přidáme 3 až 4 lžíce alkoholu,což zhruba odpovídá jednoho sáčku prášku.*
*Dřevěné prkénko bude krásně čisté a bez nežádoucích pachů pokud ho namočíme na tři hodiny do octové vody.*
*Aby se při výrobě džemů a marmelád nevytvářela na povrchu v hrnci pěna vytřeme vnitřek nádoby glycerinem.*

*Nové brambory se lépe škrábou a nebarví ruce,když je předem namočíme do vody s hrstí soli.*

Co možná nevíte?
Kynuté buchty budou vláčnější, přidáme-li do těsta jeden vařený brambor.
Krásné žluté buchty budeme mít, pokud při přípravě těsta přidáme do mouky půl balíčku vanilkového pudinkového prášku.
Těsto na buchty můžeme promísit s trochou citrónové šťávy nebo lžičkou octa. Tím získají buchty náležitou křehkost a vláčnost.
Aby byly křehké, můžeme potřít buchty ihned po vytažení z trouby máslem

*Aby byly ovocné knedlíky chutnější přidáme do vody ve které je vaříme trochu rumu nebo vanilkového cukru.*
*Pachu při vaření rýže se snadno zbavíme,když k rýži přidáme jednu oloupanou cibuli do které napícháme několik hřebíčků.Cibule rýži ochutí a hřebíček zlikviduje nepříjemný zápach.*
*Salám se lépe oloupe pokud ho necháme nejprve 30 minut ponořený ve studené vodě.*
*Bramborové těsto snadno rozválíme aby se nelepilo na váleček,když váleček potřeme tukem.*
Cukroví a formičky
Aby se těsto dobře vypichovalo, formičky musí být suché. Občas je lehce namočte do mouky. Tvary vypichujeme těsně vedle sebe, protože při každém novém hnětení vpravujeme do těsta další mouku a cukroví už není tak křehké. Těsto můžete místo mouky poprášit najemno mletými mandlemi.
Křehké linecké
Když do vajec na křehké těsto přidáme trochu citronové šťávy, bude těsto ještě křehčí a lehčí. A pokud dáme váleček do mrazáku, nebude se na něj těsto lepit.
Vyklopujeme cukroví
Pokud cukroví nejde z formiček vyklopit, obrátíme je a přikryjeme je mokrou utěrkou. Do těsta přidáváme trochu sádla místo másla. Po upečení jde vše snáze vyklopit.
Cukroví
Pokud při pečení cukroví praská, přidáme do trouby hrnek s vodou. Pára uzavře póry cukroví a zabrání popraskání.
Perníčkové tipy
Upečené perníčky potíráme ještě dokud jsou horké rozkvedlaným vajíčkem. Získají tak lesk. Po upečení necháme perníčky chladnout na rovném místě, aby se nezkroutily. Než budete šlehat polevu na zdobení perníčků, bílek zkuste přecedit přes silonovou punčochu. V bílku nezůstanou žmolky a nebudou ucpávat ustřižený růžek pytlíčku při zdobení polevou. Při válení perníkového těsta doporučuji , válet těsto přes rozstřižený mikrotenový sáček . Těsto se nelepí na váleček a je krásně hladké.
Smetanový dort
Dort připravený z jahod mražených je také výborný, ale může se stát, že nebude tak hezky držet tvar po rozkrojení, jako dort, připravený z jahod čerstvých. Čerstvé jahody je možné zakoupit v supermarketech i v zimním období.
Bahnitá chuť ryb
Bahnitou příchuť rybího masa odstraníme, necháme-li živou rybu před zabitím 2-3 dny v čerstvé pramenité vodě. Chceme-li rybu před zabitím v domácnosti uchovat živou, dbáme, aby měla dostatečné množství čerstvé vody. Vodu alespoň ráno a večer vyměníme. Krmit rybu není třeba.
Linecké se nedrobí
Pokud do lineckého těsta zapracujeme pár kapek octa, těsto se pak nebude drobit.
Bramborové knedlíky
Bramborové knedlíky se nerozvaří, pokud do vody, ve které je vaříme, přidáme trochu hladké mouky. A pokud vaříme brambory, solíme je až před scezením, také se nerozvaří.
Mouka
Základem každého těsta je správně zvolená mouka, v zahraničních kuchařkách se neuvádí druhy. Proto bychom měli vědět, že hrubá mouka se používá na nadýchané koláče a knedlíky, polohrubá na kynutá těsta, piškotová těsta a dorty a hladká na záviny. Záleží však na druhu těsta.
Hustota marmelády
Pokud polovinu želírovacího cukru přidáme až ke konci varu, bude rosol rychleji tuhnout. Hustotu můžeme vyzkoušet tak, že na talířek dáme několik kapek hmoty. Pokud hned ztuhne a nevytvoří se vodnatý okraj, je rosol hotový.
Rozmrazování v mikrovlnce
Rozmrazujeme-li potraviny v mikrotenovém sáčku, nesmíme jej zapomenout na několika místech propíchnout, aby mohla unikat pára! Chléb a jiné pečivo rozmrazujeme na talíři vyloženým papírovým ubrouskem, který přebytečnou páru odsaje.
Ohříváme v mikrovlnce
Smažené řízky a pečenou drůbež s kůrkou pokapeme rozpuštěným máslem a ohříváme nepřikryté. Zeleninu a přílohy ohříváme pod pokličkou podlité trochou vody.
Dekorativní led
Dekorativní kostičky ledu dodají koktejlům ten správný půvab. Stačí před přípravou ledu vložit do mističek na led drobné ovoce. Hosté budou ohromeni! Nemáte-li tvořítka na led, použijte plastikové vložky do bonboniér.
Mrazíme čokoládu
Zchlazenou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle na hoblinky. Ty pak nasypeme do plastikového sáčku nebo do dózy a uložíme do mrazáku. K vaření nebo dekoraci si pak odebereme jen tolik, kolik budeme potřebovat. Jen pozor na zvědavé mlsné děti.
Piškotová roláda
Na piškotovou roládu je také potřeba zručnost, ale také pár triků! Přidá-li se do těsta při šlehání žloutků trošku oleje, nebude se roláda lámat, ale bude vláčná. Těsto na roládu roztíráme tak 1 cm silné. Jinak by nešla roláda smotat. Aby se papír na pečení dobře sloupl, můžeme ho navlhčit vodou, houbičkou nebo mašlovačkou.
Vánočka
Aby povrch vánočky při pečení neztmavnul, přidáme do rozšlehaného vejce na potření trochu citronové šťávy. Pokud to nepomůže, můžeme povrch překrýt alobalem. Pozor ale při nahlížení do truby. Kdybychom plechem trhli, mohli bychom vánočku zdeformovat.
Vánoční štola
Vánoční štoly je dobré péci tak dva týdny předem, budou potom krásně rozleželé a získají plnou chuť.
Smažení sýru
Aby nám obalovaný sýr při smažení nevytékal, vrstvu vajíčka a strouhanky dvakrát opakujeme. Před smažením dáme sýr na 30 minut do mrazáku a až poté smažíme. Sýr nevyteče.
Žmolky z jíšky
Žmolky v omáčce můžeme rozmixovat, což je nejúčinnější – žmolky se úplně ztratí. Nemáme-li po ruce mixér, můžeme žmolky propasírovat přes husté síto.
Přesolená omáčka
I přesolenou omáčku lze zachránit. Přímo do omáčky vložíme oloupaný a na větší kusy nakrájený brambor, znovu povaříme. Brambor nasaje slanou chuť, proto jej asi po 10-ti minutách vyjmeme. Do omáčky můžeme přilévat i trochu vody nebo smetany, která navíc omáčku zjemní.
Vaření vajec
Stává se, že vajíčka během vaření popraskají a bílek vyteče. Aby vajíčko při vaření neprasklo, přidáme do vody (ještě před vložením vajec) trochu soli.
Jak zachránit omáčku?
Připálenou omáčku nebo polévku zachráníme tak, že ji přelijeme do čistého hrnce a přidáme chlebové kůrky. Ty nasají pach spáleného pokrmu.
Trojobal, který nelepí
Květák, sýr, maso, cuketa nebo houby. To vše obalujeme v trojobalu, který se však při smažení často přilepí a potrhá. Přidáme-li do vajíčka na obalování lžičku bramborové mouky, trojobal se při smažení už nikdy nepřilepí.
Žloutkové věnečky
Miluji žloutkové věnečky. Občas se mi ale stane, že se mi věnečky při pečení propadají a lámou. Už ale vím, čím to je. Stačí odpalované těsto více orestovat. Pokud těsto málo orestujeme, nepřijme těsto vejce a věnečky se při pečení nepovedou.
Těsto na nudle
Těsto na nudle bychom měli solit minimálně. Působí totiž, že se těstoviny slepují. Je lepší vždy více osolit vodu, ve které se budou těstoviny vařit, než těsto na těstoviny domácí přípravy.